KMÉ

GYIK

Általános kérdések

A KMÉ, egy olyan értékteremtő minőségrendszer, amely a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálat egyéb termékeitől. Egy olyan védjegyrendszer, amely a vásárlóknak is hiteles információt és valódi garanciát nyújt a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekről, és amelyből az élelmiszeripar szereplői is profitálhatnak.

A KMÉ védjegyrendszer egy komplex rendszer. Magában foglalja az élelmiszerbiztonságot, a -minőséget, a csomagolás vizsgálatát.

A KMÉ védjegyrendszernek két kategóriája van, az Alap és az Arany Fokozat.

A legfőbb különbség, hogy az Arany Fokozat védjegy használatára csak azzal a termékkel lehet pályázni, amelyik a Nébih által koordinált Termékmustrán a legjobb termékek között szerepelt. Termékmustrákra várhatóan félévente kerül sor.

Az Alap Fokozat védjegy termékcsoportonként bővülve válik elérhetővé, elsőként 2020 januárjában a tej és tejtermékek esetében.

A KMÉ Alap védjeggyel elismert élelmiszereket az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű emblémáról ismerhetik majd fel a vásárlók.

A KMÉ Arany Fokozatot kiérdemlő élelmiszerek a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben játszó emblémát viselhetnek majd.

A minőség szubjektív kérdés, azonban úgy gondoljuk, hogy e téren is utat lehet mutatni a vásárlóknak. A KMÉ védjegyek hatékonyan segíthetik a magyar vásárlók tájékoztatását: garantálják a magasabb minőséget, egyúttal hozzájárulnak az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez.

A Tejföl Termékmustra legjobb termékeit 2019. szeptember végén mutatjuk be. Így akár már jövő év elején a polcokra kerülhetnek az első védjegyes tejfölök, ez azonban elsősorban az előállítóktól és forgalmazóktól függ.

A védjegyjogosult az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. (ÉLBC Kft.).

A pályázatok elbírálását az élelmiszeripar jeles képviselőiből, szakértőkből álló Bíráló Bizottság végzi. A Bíráló Bizottság öt állandó tagból, valamint két meghívott tagból áll. A meghívott tagok a bírálandó termékkörtől függően, élelmiszeripar szakterületenként változó tagok lesznek.

Igen, a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy már megszűnt. Helyét és szerepét megújult formában a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer veszi át.

Természetesen nem. Azonban Magyarországon ma több mint 40 bejegyzett élelmiszer tanúsító védjegy érhető el. Ez a hatalmas rendszer átláthatatlan a vásárlók többsége számára. Szükség van egy olyan védjegyre, amely garantálja a kiváló minőséget egy élelmiszer esetében. Ezt a célt szolgálja a KMÉ védjegyrendszer, amely mögött a Nébih egyedülálló laboratóriumi hálózata, és hazai területen páratlan ellenőrzési tapasztalata áll.

Szakmai kérdések

A KMÉ védjegyrendszerhez valamennyi belföldi és EU tagországbeli élelmiszer-termelő, előállító, feldolgozó és forgalmazó csatlakozhat.

  • 178/2002/EK rendelet 2. cikk szerinti élelmiszert állít elő,
  • Éltv. szerinti FELIR azonosítóval rendelkezik a végzett tevékenységére vonatkozóan.

Pályázhat

  • mezőgazdasági termelő,
  • kistermelő,
  • élelmiszer előállítást, feldolgozást végző kis-, közepes- és nagyvállalkozás,
  • élelmiszer kereskedelmi vállalkozás saját márkás termékkel.

A pályázat benyújtásának részletei, az eljárás és csatolandó dokumentumok a Pályázóknak menüpontban olvashatóak.

Mindenekelőtt a felterjesztett terméknek meg kell felelnie a pályázati követelményeknek, többek között meg kell határoznia, mitől kiválóbb a terméke, mint a piacon található többi termék, vagy a termékmustra mezőnyében a legjobbak között kell végeznie.

Amennyiben a termék megfelel a pályázati követelményeknek, akkor a szabályzatban előírt dokumentációkat kell benyújtani, köztük pályázati lapot, termékleírást. Amennyiben minden dokumentáció rendben van, úgy egy helyszíni audit következik, majd valamennyi információ és dokumentum birtokában a Bíráló Bizottság javaslatot tesz arról, hogy a pályázó jogosult-e a védjegyhasználatra.

A pályázat benyújtásának részletei, az eljárás és csatolandó dokumentumok a Pályázóknak menüpontban olvashatóak.

A rendszer külföldi előállítású termékek számára is nyitott, amennyiben a felelős vállalkozó rendelkezik FELIR azonosítóval, és a 178/2002/EK rendelet 2. cikk szerinti élelmiszert állít elő.

KMÉ Alap védjegyre pályázni jelenleg hat termékkategóriában lehet (tejföl, fogyasztói tej, vaj, joghurt, kefir, túró). Az ezen hat termékcsoporton kívül eső termékek esetében a Védjegyiroda (vedjegy[kukac]elbc.hu e-mail címen) várja a jelzéseket, igényeket, melyeket figyelembe véve folytatjuk az újabb termékkörök megnyitását a KMÉ Alap Fokozat védjegyre.

A KMÉ védjegyhasználati jog termékre vonatkozik, de természetesen a terméken túl a pályázónak, illetve a terméket előállító létesítménynek is meg kell felelnie az előírt követelményeknek.

A védjegyszabályzat a Pályázóknak menüpontban érhető el.

A jelenleg látható főbb költségek termékenként a következőek:

  • Helyszíni audit díja (kiszállásonként): 80.000Ft+ÁFA
  • Védjegyhasználati díj (évente): 120.000 Ft+ÁFA
  • Arany Fokozat esetében plusz védjegyhasználati díjjal kell számolni.

A nevezési és laboratóriumi költségek jelenleg nem a pályázót terhelik.

Több termékre vonatkozó pályázat benyújtása esetén számolni lehet bizonyos kedvezményekkel.

A KMÉ védjegyek a védjegyhasználati szerződés megkötésétől számított 3 évig használhatóak a védjegyszabályzatban foglalt feltételeknek megfelelően. A 3 év leteltével az Alap Fokozatú védjegy megújítható.

Védjegyhasználati szerződésben rögzített használati időt követően megújítható a szerződés egy újabb pályázat benyújtásával.

Egy pályázat visszautasítása esetén a visszautasítás okainak javítását, elhárítását követően ismételten beadhatóvá válik a pályázat.

Amennyiben a pályázatot elutasítja a Bíráló Bizottság, arról a pályázó részletes indoklást kap a Védjegyirodától. A döntés elleni fellebbezésre a Bíráló Bizottságnál, majd egy független testületen keresztül lesz lehetőség.

A KMÉ Alap esetében lesz lehetőség a védjegy „továbbvitelére”, amennyiben az „új” termék és üzem is megfelel a követelményeknek. Az Arany Fokozat esetében egy esetleges üzemváltással az előállító elveszíti a jogot az Arany Fokozat védjegy használatára.

Az Arany Fokozat védjegy viselésére ugyanis akkor jogosult egy termék, ha a Nébih által koordinált termékmustrán kiválóan szerepelt, azaz a termékmustra idején a piacon található többi terméknél jobbnak ítélték meg. Így, amíg nem kerül sor újabb termékmustrára abban a termékkörben, addig nem tudja igazolni előnyét.

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Adatvédelmi szabályzat