Ahhoz, hogy egy csomagolásra felkerüljön a védjegy, a terméknek meg kell felelnie az úgynevezett kiválósági kritériumoknak. Amitől a védjegyes termék kiválóbb, mint a többi. Ez a követelményrendszer három fő tényezőre helyezi a hangsúlyt: a termék tulajdonságaira, az előállítás folyamatára, valamint a fenntarthatósági szempontokra. A pályázat benyújtásán túl termékmintát is be kell küldenie a pályázónak, melynek vizsgálatát és értékelését a szakma csúcsából álló bírálóbizottság végzi.
Ha a pályázatot a bizottság elfogadja, akkor következhet a helyszíni ellenőrzés, ahol a szakemberek az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai szabályoktól a teljes gyártási folyamatig mindent megvizsgálnak. Ha mindent rendben találnak, akkor a bírálóbizottság javaslatot tesz a Védjegyjogosultnak a védjegy megajánlására. Ezután következhet a védjegyhasználati szerződés megkötése. Végül, de nem utolsósorban a termék csomagolására is felkerülhet a védjegy.