Védjegyhasználóknak

védjegyhasználóknak

Milyen lehetőségek vannak a védjegylogók megjelenítésére?

Elolvasom

Ha elnyerte a KMÉ-védjegy használatának jogát, nézze meg Arculati kódexünket a Szabályzatok, letölthető dokumentumok oldalon. Az ebben ismertetett módon használhatja a KMÉ és KMÉ arany fokozatú védjegyeket a termékein, amelyek grafikai változatát a Védjegyiroda a szerződés megkötését követően elektronikus formában bocsátja rendelkezésre. Ha bármilyen kérdés felmerül a nyomdai kivitelezéssel kapcsolatban, forduljon a Védjegyiroda munkatársaihoz.

A védjegylogókat a vásárlók tájékoztatása, illetve reklámozás céljából megjelenítheti a védjegyes termék ismertetőiben, prospektusaiban, weboldalán, eladótérben, a katalógusaiban, webáruházában, kiállítási standjain, árubemutatóin, de figyelni kell arra, hogy a logók csak az adott termékre vonatkozzanak.

védjegyhasználóknak önellenőrzés

Mit érdemes tudni az önellenőrzésről?

Elolvasom

Védjegyhasználóként a KMÉ-védjegyeket 3 éven át jelenítheti meg az adott termékein és az azokhoz kapcsolódó információs anyagokban, reklámokban. Ezalatt az időszak alatt mindvégig biztosítani kell, hogy a terméket ugyanabban a minőségben állítsa elő, amire a védjegyet elnyerte. Ennek egyik biztosítéka az az önellenőrzési rendszer, aminek a működtetését a Védjegyszabályzatok előírnak.

Milyen a megfelelő önellenőrzési rendszer? Olyan, ami alkalmas a védjegyes termékek minőségi tulajdonságainak és az élelmiszerbiztonságnak a rendszeres belső ellenőrzésére, és naprakész nyilvántartás kapcsolódik hozzá. Mindemellett évente legalább egyszer külső, akkreditált laboratóriumban be kell vizsgáltatni a védjegyes terméket, hogy továbbra is teljesíti-e az élelmiszerbiztonsági előírásokat, valamint a rá vonatkozó kiválósági kritériumokat, amelyeket a Speciális tanúsítási követelmények tartalmazzák. Amennyiben kérdése merül fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen paramétereket kell bevizsgáltatnia, forduljon a Védjegyiroda munkatársaihoz.

A belső és külső önellenőrzés dokumentumait bekérheti a Védjegyiroda, vagy utóellenőrzés keretében vizsgálják azokat ellenőreink. Abban az esetben, ha az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján eltérést tapasztalnak, erről kérjük, hogy írásban értesítsék a Védjegyirodát.

A védjegylogókat a vásárlók tájékoztatása, illetve reklámozás céljából megjelenítheti a védjegyes termék ismertetőiben, prospektusaiban, weboldalán, eladótérben, a katalógusaiban, webáruházában, kiállítási standjain, árubemutatóin, de figyelni kell arra, hogy a logók csak az adott termékre vonatkozzanak.

utóellenőrzés

Milyen utóellenőrzések vannak a védjegyhasználati időszak alatt?

Elolvasom

A Védjegyiroda utóellenőrzések lefolytatásával bizonyosodik meg arról, hogy a védjeggyel jelölt termékek minősége folyamatosan magas, és megfelelnek a KMÉ előírásoknak. Ennek két típusa a tervezett és az eseti utóellenőrzés, amely mindkét esetben helyszíni auditot és indokolt esetben mintavételt jelent. A tervezett utóellenőrzés a kockázatértékelésen alapuló ellenőrzési tervben rögzített módon és gyakorisággal végrehajtott ellenőrzés, amelynek időpontjáról, helyszínéről és az érintett termékekről a használó minden alkalommal előzetesen értesül.

Utóellenőrzés történhet akkor is, ha a KMÉ-védjegyet viselő termék előállításával kapcsolatban változtatást tervez az ügyfél, és ennek elbírálása auditot tesz szükségessé.

Eseti utóellenőrzés pedig soron kívül is elrendelhető, ha a megalapozott a gyanú arra, hogy a védjeggyel jelölt terméket minőségi vagy élelmiszerbiztonsági szempontból nem felel meg a jogszabályoknak vagy a KMÉ-előírásoknak.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatos részletes tájékoztatónkat itt találja meg.

védjegyhasználóknak változásbejelentés

Hogyan történik az adatváltozások vagy a KMÉ-védjegyes terméket érintő változtatások bejelentése?

Elolvasom

A védjegyhasználónak az alapadatokban, a szerződésben megadott kapcsolattartó személyében, elérhetőségében történt változásról, annak megtörténtét követő 15 napon belül írásban tájékoztatnia kell a Védjegyirodát. A módosult adatokat a munkatársak átvezetik. A bejelentést a kapcsolódó formanyomtatványunk benyújtásával teheti meg.

Előfordulhatnak olyan, a KMÉ-védjegyes terméket érintő, tervezett változtatások, amelyeket előre kell bejelenteni és jóváhagyatni a Védjegyjogosulttal, még a végrehajtásuk előtt. A kérelmezett változtatás elfogadásáról a bírálóbizottság javaslatának figyelembevételével a Védjegyjogosult hozza meg a végső döntést.

Előzetes bejelentés és annak elfogadása nélkül a használó nem változtathatja meg a védjegyes termék összetételét, minőségi jellemzőit, az előállítás helyét vagy a gyártástechnológiát, illetve a kisebb formai változtatások és jogszabályi előírások változásának betartása miatt szükséges változtatásokat sem hajthatja végre. A kérelmet a kapcsolódó formanyomtatványunk benyújtásával teheti meg.

Fontos, hogy a KMÉ arany fokozatú védjeggyel rendelkező termék esetében nincs lehetőség az előállítás helyének megváltoztatására, emellett csak a Termékmustrán bevizsgált termékkel azonos vagy jobb minőségű összetevők felhasználásával gyártható. Így a gyártástechnológia sem módosítható, a minőség javulását eredményező modernizációt kivéve.

védjegyhasználóknak

Mit tegyek, ha lejárt a hároméves védjegyhasználati időszak?

Elolvasom

A 3 éves védjegyhasználati időszak lejártát követően a védjegy további használatához megújító pályázatot kell beadnia. Érdemes a lejárati idő előtt pár hónappal benyújtani a pályázati felületen keresztül, hogy – figyelembe véve, hogy az elbírálás is időt vesz igénybe – ne legyen védjegyhasználati szerződéssel le nem fedett időszak.

A megújító pályázatban elegendő azokat az új információkat ismertetnie, amelyek eltérnek a korábbi pályázatában ismertetettektől. Amennyiben nem sok ilyen eltérés van, és a korábbi auditok eredménye is megfelelő volt, az elbírálás egyszerűsített eljárás keretében történik. A kérelmet ebben az esetben is a bírálóbizottság vitatja meg, amelynek sikeressége esetén a védjegyhasználati jog újabb 3 éves időszakra meghosszabbodik.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek