Szakmai hírek

Termékmustrával a KMÉ-védjegy arany fokozatáért

A mai kiélezett versenyben egyre több megkülönböztető márkajelzéssel, védjeggyel találkozhatunk az élelmiszerek csomagolásán. Sok élelmiszeripari gyártó és forgalmazó igyekszik azzal elnyerni a fogyasztók bizalmát, hogy termékeit ilyen módon különbözteti meg a kínálatban szereplő többi árutól.

Éppen ezért a vásárlóknak egyre nehezebb eligazodniuk a különböző jelölések, emblémák között. Sokszor egy-egy védjegy hozzáadott értéke sem egyértelmű számukra, így nem könnyíti meg a vásárlók döntését. Tudni kell azonban, hogy ma már a szabályozások annyira szigorúak és vevőorientáltak, hogy a védjegyet szerzett gyártó cégek mindent elkövetnek, hogy megfeleljenek a követelményeknek. Amikor a vásárló egy KMÉ arany fokozatú védjeggyel ellátott terméket vesz le a polcról, nem is sejti, hogy az milyen alapos, szerteágazó vizsgálatok sorozatán esett át. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen folyamatokon kell áthaladnia egy terméknek, mielőtt megkapja ezt a rangos elismerést!

Ahhoz, hogy egy gyártó vagy forgalmazó elnyerje a KMÉ arany fokozatú védjegyének használatát, termékének kiváló eredményt kell elérnie a Nébih által koordinált Termékmustrán. A Termékmustra az adott termékkörben megvásárolható termékek versenye. Bekerülni az úgynevezett polcfelmérés révén vagy jelentkezéssel lehet. A jelentkezésre történő felhívást valamennyi Nébihnél nyilvántartásba vett üzem megkapja, így azok a kisebb, helyi gyártók is bekerülhetnek, akik egyébként csak lokálisan értékesítik termékeiket.

 

A Termékmustra keretében elsőként a laboratóriumi mérésekre kerül sor, ahol alaposan megvizsgálják a termékek biztonsági és minőségi paramétereit. Ha itt hibát észlelnek a szakemberek, azt jelzik az adott vállalkozás felé, ezzel is segítve, hogy termékeik minden szempontból biztonságosak legyenek. A továbbjutó termékekre pedig ezt követően az ellenőrzésnek talán az egyik legizgalmasabb része, az úgynevezett minőségmustra vár, ahol egy szakemberekből és laikusokból álló – közel száztagú zsűri – kóstolja végig és értékeli az egyes termékeket, egy előre meghatározott szempontrendszer szerint. A zsűriben a Nébih szakemberei mellett helyet kapnak az élelmiszeripari szakmai szervezetek, oktatási intézmények, valamint az élelmiszergyártó és -forgalmazó cégek képviselői, dietetikusok, gasztronómus/gasztronómiai szakértők is. Az értékelés során legjobban szereplő termékek ezt követően bekerülnek az érzékszervi bírálat második szintjére, az úgynevezett csúcsbírálatra, ahol a kóstolást már kizárólag szigorú szakmai szempontok szerint végzik a szakemberek.

A minőségmustra ezen részénél erősen, mintegy harmadára csökken a versenyben maradó termékek száma. Azonban a folyamatnak még nincs vége, ugyanis a Nébih szakemberei megvizsgálják a továbbjutott termékek csomagolását és az azon szereplő jelöléseket is. A megmérettetés során ugyanis fontos szempont, hogy a csomagolás mennyire strapabíró, környezet- vagy fogyasztóbarát, és hogy a rajta szereplő információk megfelelnek-e a törvényi előírásoknak.

Amikor egy termék megfelelt az összes vizsgálatnak és továbbjutott a kóstolói-tesztelői szakaszon is, akkor alkalmas lehet a KMÉ-védjegy arany fokozatának használatára, ezért a termék gyártója vagy forgalmazója megkapja a lehetőséget, hogy igényelje a védjegy használati jogát. Ha a termék előzetesen már rendelkezett a KMÉ-védjeggyel, úgy egy egyszerűsített eljárást követően, a bírálóbizottság javasolhatja a védjegy tulajdonosának az arany fokozat odaítélését. Ha a termék nem rendelkezik még KMÉ-védjeggyel, akkor egy helyszíni auditon is át kell esnie a gyártóüzemnek.

 

Az auditon, tehát a helyszíni üzemellenőrzésen a pályázott termékkel kapcsolatban vizsgálják a minőségügyi, élelmiszerbiztonsági, -higiéniai előírások érvényesülését, a termékelőállítás teljes folyamatát, az önellenőrzési és a nyomonkövetési rendszert, valamint a dokumentációkat is. Ha mindent rendben találnak, és a KMÉ bírálóbizottsága is pozitívan értékeli a tanúsítási folyamat eredményeit, akkor használható az arany és egyúttal az alapfokozatú védjegy is.

A KMÉ és ennek arany fokozatú védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó továbbra is megfeleljen a tanúsítási követelményeknek. Azonban, ha ennek során a szakemberek hibát észlelnek, úgy akár vissza is vonhatják a védjegy használati jogot.

A KMÉ arany fokozatú védjegy komplex és egyedülálló tanúsítási folyamata – a Termékmustrával együtt – akár fél évig is eltarthat, aki viszont elnyeri annak használatát, méltán lehet büszke saját termékére. Bátran válasszuk hát ezeket az élelmiszereket, hiszen kiemelkedő minőségüket a Nébih garantálja!

 

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek