Skip to main content

Csicseriborsó pörkölt 4 személyre

Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes, Vegán

HOZZÁVALÓK

  • 250 g száraz csicseriborsó (vagy 2 db 400 grammos konzerv csicseriborsó, leöblítve)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 db piros paprika, felkockázva
  • 1 db paradicsom, felkockázva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál chilipehely (opcionális)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

Elkészítése

Ha száraz csicseriborsót használunk, áztassuk be egy éjszakára bő vízben. Másnap öblítsük le, és főzzük puhára kb. 1-1,5 óra alatt. Ha konzerv csicseriborsót használunk, egyszerűen öblítsük le és csepegtessük le.

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.

Szórjuk meg a hagymát az őrölt kurkumával, római köménnyel, füstölt paprikával, korianderrel és chilipehellyel (ha használunk). Keverjük jól össze, és pirítsuk 1-2 percig.

Tegyük a serpenyőbe a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd pároljuk 5-7 percig, amíg megpuhulnak.

Adjuk a serpenyőbe a főtt vagy konzerv csicseriborsót, majd öntsünk hozzá annyi vizet vagy zöldségalaplevet, hogy éppen ellepje. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Fedjük le a serpenyőt, és lassú tűzön főzzük a pörköltet kb. 20-25 percig, hogy az ízek összeérjenek és a szaft besűrűsödjön.

Tálaljuk a csicseriborsó-pörköltet friss, apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva. Kínálhatjuk főtt rizzsel, friss kenyérrel vagy akár KMÉ-védjegyes tésztával is.


Kvíz

Kvíz

Kvíz

Médiatár

Médiatár

Médiatár