Díjak és költségek Szakmai hírek Tanúsítási Szabályzat

Mostantól még inkább megéri KMÉ-védjegyre pályázni

2023-ban módosulnak a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyhasználati jog elnyerésének és használatának főbb költségei. A pályázókat érintő legfontosabb változás, hogy jelentős díjkedvezményt kapnak a több védjegyes termékkel rendelkező ügyfelek. Bár a helyszíni tanúsító audit esetében a megnövekedett költségekhez igazodik majd a díjszabás, a díjkedvezményeknek köszönhetően összességében olcsóbbá válik a KMÉ-védjegy használata. Az új Tanúsítási Szabályzat 2023. február 15-től lép hatályba. A pályázat benyújtása ezt követően is díjmentes marad.

Kedvezően módosul a védjegyhasználat díja

A védjegyhasználat az első évben ezután is díjmentes marad és évente egy összegben fizetendő. A díjfizetés gyakorlata tehát nem módosul, azonban a díjszabás kedvező irányban változik: minél több termékre nyeri el a pályázó a védjegyhasználati jogot, annál kisebb összeget kell fizetnie egy termékre levetítve.

A védjegyhasználat második évétől számítva, az évente fizetendő védjegyhasználati díj (Ft + Áfa) alakulását az alábbi táblázat mutatja:

Jól látható tehát, hogy egy védjegyes termék esetén nem változnak a védjegyhasználattal összefüggő költségek, ellenben az a pályázó, akinek több védjegyes terméke van, jelentős védjegyhasználati díjkedvezményben részesül.

Fontos, hogy a díjkedvezmény a meglévő ügyfelekre is vonatkozik, azaz – szerződésmódosítást követően – esetükben is mérséklődik a védjegyhasználatért fizetendő összeg, ha több KMÉ-védjegyes termékkel rendelkeznek.

Az alábbiak szerint módosul a tanúsítási eljárás egyszeri díja

A pályázat benyújtását követően a védjegyhasználat feltételeit vizsgáló tanúsítási eljárás indul, melynek része a gyártóüzemben végzett helyszíni audit. Pályázóként a helyszíni audit díja az első felmerülő költség a védjegyigénylés során, amelyet csupán egyszer kell megfizetni.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, a jelentősen megemelkedett költségek mellett szükségessé vált a korábbi díjszabás áttekintése és aktualizálása. 2023. február 15-től a helyszíni tanúsítási audit díja belföldön az alábbiak szerint módosul:

Egy termék esetén:                                  130.000 Ft + Áfa

Minden további termék esetén:        50.000 Ft + Áfa/termék

Kiszállási díj helyszínenként:            25.000 Ft + Áfa

A helyszíni auditról és a díjfizetés menetéről, valamint a védjegyhasználattal összefüggő költségekről a KMÉ portál vállalkozói felületén is elérhető KMÉ Tanúsítási Szabályzatban tájékozódhatnak.

Ne feledjék, a KMÉ-védjegy a minőség garanciája! A jelenleg elérhető legmagasabb szakmai elismerés, hiteles minőségi tanúsítvány az élelmiszerek tekintetében.

A Védjegyiroda munkatársai bármilyen kérdés esetén

szívesen állnak a pályázók rendelkezésére

A VEDJEGY@ELBC.HU ÉS A +36 30/306 4238 elérhetőségeken.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek