Legutóbbi cikkeink Szakmai hírek Vásárlói hírek

KMÉ-védjegyes élelmiszerekkel a minőségért és a fenntartható fogyasztásért

Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy a fenntartható életmódra való átállás folyamatában sok egyéb mellett a tudatos táplálkozás és az átgondolt vásárlás szerepe is elsőrendű. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy létrehozása óta segíti a vásárlói tudatosság kialakulását. Hogy miként segíti? Mit „tudhat” vajon egy KMÉ-védjegyes termék? Miért elkötelezett a Nébih a KMÉ mellett? – ezekről kérdeztük dr. Oravecz Mártont, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökét.

 

Mit jelent a Nébih számára a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy? Miért elkötelezett a hivatal a KMÉ mellett?

A 21. században a nagy változások korát éljük. A korábbi, megszokott módszereket, eszközöket, szemléletet újabbak, mások váltják fel a Nébih szakterületén, az élelmiszer-ágazatban is. A folytonos változások közepette azonban vannak bizonyos értékek, amelyekhez érdemes ragaszkodni. A hazai élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóságként a Nébih természetesen elsődlegesen az élelmiszerbiztonság mellett elkötelezett, de ha lépést akarunk tartani a minket körülvevő folyamatokkal, akkor a minőség és a fenntarthatóság korszerű kívánalmai mellé is oda kell állnunk.

Ez a hármas egység – tehát az élelmiszerbiztonság, a minőség és a fenntarthatóság – a hazai élelmiszerek viszonylatában a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyben ölt testet. Köztudomású, hogy a KMÉ-védjegy a Nébih közreműködésével, kiemelt kezdeményezéseink egyikeként született meg. Kissé triviális szófordulattal élve, mi a Nébihben úgy tekintünk a KMÉ-re, mint a saját gyermekünkre, akit jó szülőként nemcsak születésekor, hanem egész létezése során kötelességünk támogatni. Ennek szellemében a Nébih nyújtja a hiteles, megbízható szakmai alapot ahhoz az egyedülállóan komplex vizsgálati és bírálati rendszerhez, amelyre a KMÉ-védjegy odaítélése épül.

Mi van az élelmiszerbiztonságon túl? Hogyan jelenik meg egy KMÉ-védjegyes termékben az élelmiszerminőség, mint alapkövetelmény?

A Covid-válság és a háborús infláció árnyékában a garancia és a mérhetően magas minőség különösen fontossá vált napjainkra, hiszen vásárlóként még inkább meggondoljuk, hogy milyen mélyen nyúlunk a pénztárcánkba. A KMÉ-védjegy alkalmas arra, hogy megkönnyítse a vásárlók számára a választást. Sőt nemcsak megkönnyíti, hanem egyben garanciát is nyújt a KMÉ-védjegyes termék magas minőségére.

A KMÉ-védjegyes termékek gyártói és forgalmazói részére meghatározott szigorú követelmények – amelyek a beszerzett alapanyagoktól kezdve, a gyártási folyamatokon át, a csomagolási, szállítási és tárolási körülményekig minden részletre kiterjednek – mindannyiunk érdekét szolgálják. A gyártók és forgalmazók számára előnyös, ha termékeik nagyobb figyelmet kapnak és így többen keresik azokat. Mi, vásárlók pedig biztosak lehetünk abban, hogy magas minőségű, a Nébih komplex vizsgálati rendszere által hitelesített élelmiszert viszünk haza. Mindez jogos elvárás a hétköznapokban és ünnepnapokon egyaránt.

A fenntarthatóság szintén a KMÉ-védjegyes termékek fontos tulajdonsága. Miként segíti a KMÉ a környezet és az egészség védelmét?

A KMÉ-védjegyre pályázó termék gyártójának vagy forgalmazójának – az élelmiszerbiztonságot és a magas minőséget garantáló előírásokon túl – meg kell felelnie  fenntarthatósági szempontoknak is. Ez nem választható paraméter, hanem kötelező vállalás. Abban viszont szabad kezet kap a leendő védjegybirtokos, hogy a fenntarthatóság követelményének mi módon tesz eleget. Jó példaként említhető, ha megújuló energiaforrásokból nyerik az energia egy részét, a termék alapanyagát tanúsított ökológiai vagy extenzív gazdálkodásból szerzik be, a környezetterhelést csökkentő feldolgozási technológiákkal és csomagolási megoldásokkal dolgoznak.

Milyen pluszt tudna még megemlíteni?

A KMÉ-védjegy jelenleg az egyik legmagasabb szintű elismerés Magyarországon az élelmiszerek viszonylatában. Olyan nemzeti minőségrendszer, amelyet az Európai Unió is hiteles minőségi tanúsítványként ismer el, sőt jelentős pályázati forrással támogat.

A KMÉ különleges értéke, hogy folyamatosan bővül, a valós piaci igényekkel összehangolt, új pályázható termékkörökkel egészül ki. A pályázatok benyújtásának előfeltétele, hogy az adott termékkörben megtörténjen a speciális tanúsítási követelmények vagy más néven termékleírások kidolgozása, s ennek alapja a legtöbb esetben a Magyar Élelmiszerkönyv.

A Magyar Élelmiszerkönyv iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak, emellett fontos célja a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, a gyenge, rossz minőségű élelmiszerek piacának visszaszorítása. Ugyanez a célja a Nébihnek is, a KMÉ-nek is. Aki tehát KMÉ-védjegyes terméket vásárol, a sokszorosan garantált minőséget választja.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek