Legutóbbi cikkeink Vásárlói hírek

Kiváló minőséggel az éhezés ellen

Hogyan tehetünk minőségi étkezéssel, teli hassal az éhezés ellen és a fenntarthatóságért? Sokan egyből rávágnák, hogy sehogy. Pedig a válasz egyszerű: tudatossággal. Október 16-án 150 országban tartják az Élelmezési Világnapot, aminek az egyik fő mondanivalója, hogy az élelmiszer érték. Tudatos vásárlással pedig mindenki hozzájárulhat az élelmezési problémák felszámolásához.

A fenntarthatóság és a tudatosság kéz a kézben járnak. A sétájuk pedig a háztartásokban kezdődik, az élelmiszerek beszerzését és fogyasztását beleértve. Ezeket a kifejezéseket egyébként ma már egyre divatosabb használni, mégis kevesen cselekednek ennek megfelelően. Napjainkban folyamatosan nő az igény az egészséges és környezetbarát termékek iránt, sok helyen találkozunk a „Készíts házilag tisztítószert!” vagy a „Felejtsd el a műanyag csomagolást!” felhívásokkal. Azonban azt már kevésbé hangsúlyozzák, hogy az étkezéseinkkel is legalább ugyanannyit tehetünk a környezetünkért. Bemegyek a boltba, megveszem, elfogyasztom. Az evés annyira egyszerű és egyértelmű dolog, hogy sokan nem is gondolnak bele, hogy lehetne másképp is. Pedig lehet!

Hogyan? És mit tesz ezért a KMÉ?

Az élelmiszerellátási lánc működése a termeléstől, a fogyasztáson át, a hulladékig óriási környezetterhelést okoz és az egészségünkre is hatással van. Ha változtatunk az élelmiszerek előállításának, felhasználásának és fogyasztásának módján, máris sokat tettünk azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) célja, hogy megtalálja a legjobb minőségű termékeket és azokat mindenki számára elérhetővé tegye. Miért vennénk ötféle szalámit, hogy teszteljük – jobb esetben mind az ötöt elfogyasztva -, hogy melyik a legjobb, ha ezt a KMÉ megteszi helyettünk? Ráadásul a minőségrendszer nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termékek előállításakor a környezetünk védelme is szerepet kapjon. A KMÉ-védjegyre pályázó termék gyártójának vagy forgalmazójának – az élelmiszerbiztonságot és a magas minőséget garantáló előírásokon túl – meg kell felelnie fenntarthatósági szempontoknak is. Nagyon fontos például a víztakarékosság.

A KMÉ-védjegy jelenleg az egyik legmagasabb szintű elismerés Magyarországon az élelmiszerek viszonylatában. A gyártók és forgalmazók számára előnyös, ha termékeik nagyobb figyelmet kapnak és így többen keresik azokat, ennek köszönhetően egyre többen lesznek motiváltak a környezetbarát technológiai újításokra.

De ez nem elég!

A megtermelt élelmiszerek 31%-a a kukában landol. Pedig előre megtervezett vásárlással és helyes tárolással rengeteg ételt meg lehetne menteni a megromlástól.

Az élelmezési világnapon immár 5. alkalommal hirdeti meg a Nébih Maradék nélkül programja a háztartási élelmiszerhulladék mérést. Ha szeretné tudni, hogy az Ön háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy ha csak szeretné segíteni a Nébih munkáját hasznos ajándékokért cserébe, Önnek is lehetősége van részt venni a mérésben. Részletek és jelentkezés október 16-tól a maradeknelkul.hu oldalon.

Böngéssz védjegyes termékkeresőnkben!

Csatlakozz Facebook és Instagram-közösségünkhöz, és válj tudatosabb vásárlóvá!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek