A 2025-ös évet két új Speciális Tanúsítási Követelmény (STK) megnyitásával kezdjük, amelyek a hőkezeléssel tartósított élelmiszerek piacán nyújtanak új lehetőségeket és biztosítanak kiváló minőséget a vásárlók számára.
Az új pályázási lehetőség a feldolgozott gyümölcstermékeken belül, az alábbi két termékkategóriában nyílt meg:
- Hőkezeléssel tartósított alma-, körte- és birsbefőtt
- Hőkezeléssel tartósított befőttek csonthéjas gyümölcsökből (meggy, cseresznye, őszibarack, szilva)
Alma-, Körte- és Birsbefőtt
A hőkezeléssel tartósított alma-, körte- és birsbefőtt elnyerheti a KMÉ-védjegyet, ha az alábbi követelményeknek megfelel:
Alapanyaggal szembeni elvárások: Csak friss, alaktartó és fajtaazonos gyümölcsök használhatók (például Jonathan, Idared vagy Jonagold alma, Bosc kobak, Packham’s Triumph, Conference körte), melyek feldolgozását az üzembe érkezést követően legfeljebb 1 órán belül el kell kezdeni.
Késztermék kritériumok: A befőttnek mentesnek kell lennie a magtól, magházmaradványoktól és egyéb szennyeződésektől. A gyümölcs színének egyöntetűnek kell lennie, nem lehet bebarnult vagy túlpuhult, a felöntőlének pedig foszlányoktól és üledéktől mentesnek kell lennie. A gyümölcs vízben oldható szárazanyag tartalma alma és körte esetén 15±2 ref%, birsalma esetén 18±2 ref%. Aromát (beleértve a természetes aromákat is) nem tartalmazhat a késztermék.
Csomagolás: Kizárólag BPA-NI dobozok és doboztetők, vagy konzerves üvegek és PVC-mentes lapkák használhatók.
Befőttek csonthéjas gyümölcsökből
A hőkezeléssel tartósított meggy, cseresznye, őszibarack és szilva befőttek is megfelelhetnek a KMÉ-védjegy követelményeinek, ha a következő kritériumokat teljesítik:
Alapanyagokkal szembeni előírások: A gyümölcsök kizárólag friss, közel azonos méretű és befőtt készítésre alkalmas fajtákból származhatnak (pl. a meggybefőtt nem tartalmazhat cigánymeggyet). A betakarítást követően 24 órán belül meg kell történnie a gyümölcs feldolgozásának.
Késztermék kritériumok: A magokat és magtöretet nem tartalmazhat a termék. A gyümölcs színe egységes, ép héjú és húsú, nem túlpuhult, a felöntőlé- pedig tiszta, nem foszlányos. A cukortartalom nem haladhatja meg a felhasznált gyümölcs cukortartalmát. Aromát – beleértve a természetes aromát is – nem tartalmazhat a befőtt.
Csomagolás: Kizárólag BPA-NI fém dobozok és doboztetők, vagy üvegek PVC-mentes lapkával használhatók.
A speciális tanúsítási követelmények fontossága
A KMÉ-védjegy segítségével a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a választott termékek megfelelnek a legmagasabb minőségi elvárásoknak, mind az alapanyag, mind a feldolgozás, és csomagolás tekintetében. A védjegyek elnyerése nemcsak a termékek minőségét igazolja, hanem elősegíti a fenntartható élelmiszeripari gyakorlatok minél szélesebb körű alkalmazását is.
Bízunk benne, hogy a pályázható termékek palettáján megjelenő új tanúsítási követelmények a 2025-ös évben új távlatokat nyitnak meg a gyümölcsbefőttek piacán, és hozzájárulnak a magyar élelmiszeripar további fejlődéséhez.
Ismerje meg a hőkezeléssel tartósított alma- körte- és birsbefőtt és a hőkezeléssel tartósított meggy- cseresznye- őszibarack- és szilvabefőtt speciális tanúsítási követelményeit és pályázzon Ön is a KMÉ-védjegyre!
Iratkozzon fel vállalkozói hírlevelünkre ,
hogy élen járhasson a minőségi élelmiszerek piacán.
Maradjunk kapcsolatba!