Legutóbbi cikkeink Szakmai hírek Tejtermékek Termékkörök Vásárlói hírek Védjegyes termékek

A magas minőség záloga – Interjú Bernhard Haiderrel, az Aldi országos ügyvezető igazgatójával

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. a 2008-as magyarországi piacra lépése óta törekszik arra, hogy minél több minőségi magyar élelmiszert kínáljon a vásárlóinak. Éppen ezért az első védjegypályázatuk sikerességét követően egyértelművé vált számukra, hogy bővíteni fogják a KMÉ-védjegyes termékeik számát. Jelenleg öt termékük visel KMÉ vagy KMÉ arany fokozatú védjegyet, amelynek kapcsán interjút készítettünk Bernhard Haiderrel, az egyik legtöbb KMÉ-s terméket forgalmazó Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatójával.

– KMÉ: Miért döntöttek úgy, hogy pályáznak KMÉ-védjegyre? Mi alapján választották ki a termékkört?

– Bernhard Haider: Számunkra és vásárlóink számára a magas minőség egyik záloga a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyes termékek forgalmazása, amelyek garantálják a magyar termékek kiemelkedő minőségét. Az első pályázatunkhoz a Nébih termékmustráján kimagasló eredményt elérő Milfina laktózmentes vajunk aranyfokozatú védjegypályázata adta meg a kezdőlökést. A termékkör kiválasztásakor arra is ügyeltünk, hogy napi szükségletet kiszolgáló termékekkel pályázzunk, így a vásárlók mind gyakrabban találkoznak a KMÉ logóval.

Az ALDI 2008-as magyarországi piacra lépése óta arra törekszik, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelve minél több kiváló magyar terméket kínáljon üzletei polcain. Vállalatunk törekvése mindenki számára előnyös, hiszen a magyar fogyasztó a megszokott ízvilágú, garantáltan friss termékekkel találkozik az ALDI áruházaiban, a magyar agráriumnak stabil és folyamatos belföldi felvevőpiacot jelent a hazai kereslet, és csökken a vállalat beszerzésének karbonlábnyoma.

Magyar termékek a polcokon

Üzleteinkben a legtöbb élelmiszer esetében rendkívül magas a magyar termékek aránya: a minden üzletben megtalálható „Azon melegében” látványpékségekben a helyben sült termékek több mint 80%-a, míg a regionális és központi kiszállítású, csomagolt pékáruk közel 70%-a magyar forrásból származik. Zöldség-gyümölcs kínálatunk esetében a nyári főszezonban a termékek mintegy 80%-a hazai termelőktől kerül az üzletek polcaira. 2021-ben a piacon elsőként vállaltuk, hogy az állandó kínálatunkban található minden szárnyas, sertés és marha friss hús 100%-ban magyar, vagyis kizárólag hazai tartású, vágású és feldolgozású hús, amelyet csak magyar beszállítók biztosítanak vásárlóink számára. Ezt az úttörő lépést a hazai élelmiszeripar, az Agrárminisztérium és a szakmai szervezetek egyaránt pozitív példának tartották, amelyet több áruházlánc is követett. A friss húsok mellett 65 alapvető tejtermék – valamennyi konvencionális tej, trappista sajt, tejföl, kefir, natúr joghurt, rögös túró, túró rudi – magyar tejből, hazai feldolgozónál készül. 2022 elejétől az áruházainkban kapható valamennyi tojás – még a biotojás is – magyar forrásból származik.

– KMÉ: Fontosnak tartják, hogy a termékeik kiemelkedjenek a piaci versenytársak közül? A KMÉ-védjeggyel, vagy akár más hozzáadott értékkel?

– Bernhard Haider: Számunkra az egyik legfontosabb cél, hogy vásárlóinknak magas minőségű, lehetőleg hazai forrásból származó termékeket kínáljunk folyamatosan alacsony áron. Ebben nagy segítséget jelent a KMÉ-védjegy, hiszen a vásárlókat segíti a tájékozódásban, és megerősíti őket, hogy olyan magyar termékeket választanak, amelyek kiváló minőségét vizsgálatokkal igazolt, hiteles szakvélemények, továbbá hatóság által szakmailag támogatott gyártóhelyaudit támasztja alá.

– KMÉ: Milyen tapasztalataik vannak a KMÉ-védjegy használatával? Kaptak esetleg pozitív visszajelzést a vásárlóktól?

– Bernhard Haider: Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi élelmiszer-kiskereskedők közül jelenleg nekünk van az egyik legtöbb, összesen 5 KMÉ-védjegyes termékünk

A védjegyhasználatot kiérdemelt termékeink csomagolását is hamarosan lecseréljük, és az új csomagoláson már egyértelműen látható lesz, hogy KMÉ-védjegyes termékről van szó. A termékeinknek odaítélt díjakat természetesen széles körben, a sajtóban és a közösségi médiában is kommunikáljuk.

– KMÉ: Milyennek ítélte/ítélték meg a pályázási folyamatot? Könnyen lehetett-e teljesíteni a tanúsítási követelményeket?

– Bernhard Haider: Pozitív tapasztalatunk van a pályázási folyamattal, hiszen egyértelmű, jól nyomon követhető a tanúsítási eljárás, ami a pályázók számára nagy segítség. A legkisebb elakadás, vagy kérdés esetén az ügyintézők mindig kedvesen állnak a pályázók rendelkezésre. A követelmények ugyan magasak, de a KMÉ-védjegynek véleményem szerint pont ez a lényege, hogy csak azok a termékek érdemeljék ki, amelyek a jók között is – szakmailag igazoltan – a legjobbak.

– KMÉ: Milyen fenntarthatósági követelményt vállaltak a KMÉ-védjegy használat során?

– Bernhard Haider: Beszállítóink eddig jellemzően a Tejszív logó alkalmazását vagy fenntartható vízhasználatot jelöltek meg. Kiválasztáskor nálunk is szempont, hogy a szállítók milyen fenntarthatósági intézkedéseket vezetnek be. Elvárás például, hogy lehetőség szerint csökkentsék a csomagolóanyag mennyiségét és törekedjenek újrahasznosított csomagolóanyag használatára, de például a napelemhasználat is pozitívan járul hozzá a tenderek esetében a döntéshez.

Mi magunk is jó példákkal járunk elől: 2017 óta a saját tulajdonú ingatlanjaink esetében zöldáramot használunk, illetve klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezzük az operatív működésünkből származó üvegházhatású-gázkibocsátását, így karbonsemlegesen működünk. Idén már 18 üzletünk tetején működnek háztartási naperőművek, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és több mint 100 üzletünknél leadható a használt sütőolaj. 2021 végén az országos láncok közül elsőként állítottunk üzembe e-kamiont, míg az elektromos, és tölthető hibrid autók használói országszerte 93 üzletünknél vehetik igénybe a töltési lehetőséget.

– KMÉ: Tervezik-e, hogy további termékekkel is fognak még pályázni a későbbiekben?

– Bernhard Haider: Természetesen tovább kívánjuk bővíteni a KMÉ-védjegyes termékeink számát: jelenleg kétféle szalámi pályázatát adtuk be elbírálásra és hamarosan a száraztészta kategóriában és különböző tojástermékekkel is szeretnénk pályázni, hogy tovább bővüljön a KMÉ-védjeggyel ellátott ALDI termékek száma – a vásárlók pedig biztosak legyenek abban, hogy kiváló minőségű termék kerül a kosarukba, ha nálunk vásárolnak.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek