A hőkezeléssel tartósított lekvárok és dzsemek a magyar élelmiszeripar egyik legkedveltebb termékcsoportját képviselik. A házias ízeket idéző, tradicionális termékek szinte valamennyi háztartásban megtalálhatók a kamrák polcain. Jó hír, hogy mostantól már ezekkel a termékekkel is lehet pályázni KMÉ-védjegyre.
A KMÉ-védjegyre pályázó lekvárok és gyümölcsdzsemek előállítóinak nem elég a jogszabályi előírásokat, és a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumait teljesíteniük. Olyan további követelményeket is teljesíteni kell, amelyek a fogyasztói bizalom megerősítését szolgálják.
A KMÉ előírásoknak megfelelő lekvárok és dzsemek kizárólag friss vagy gyorsfagyasztott gyümölcsből készülhetnek. A gyümölcsöt fajtától függően a lehető legrövidebb időn belül fel kell dolgozni, például a szilvát magozás után azonnal, míg a meggyet és cseresznyét 12 órán belül.
Tilos összetevő a hozzáadott édesítőszer, tartósítószer, aroma, és csak természetes savanyító (pl. citromlé lime, homoktövis vagy verjus) alkalmazható. Adalékanyagok közül kizárólag a gyümölcspektin használható gyümölcsdzsemeknél és lekvároknál (kivéve szilvalekvár) is, illetve az utóbbiak (kivéve szilvalekvár) sűrítéséhez növényi rost is használható.
A lekvárok esetében 100 g terméknek legalább 60 g gyümölcsöt kell tartalmaznia, kivéve feketeribiszke, birs, és csipkebogyó esetén, ahol a minimum gyümölcstartalom 35 %.
Általános szabályként dzsemeknél az előírt gyümölcspulp és vagy gyümölcspüré tartalom legalább 45 %, extra gyümölcsdzsemeknél legalább 50 %.
Az igazoltan kiváló minőségű lekvárokon és dzsemeken feltüntethető KMÉ-védjegy gyártók számára nem csupán elismerést, hanem egyértelmű piaci előnyt is jelenthet. A tanúsított termékek jobban megkülönböztethetők, a fogyasztók körében komoly bizalmat építenek mind a márka, mind az élelmiszerelőállító iránt.
Ráadásként a védjegy – a piaci előny mellett – egyes hazai és uniós pályázatoknál plusz pontot is jelenthet
Pályázzon Ön is a KMÉ-védjegyre!
Ha Ön elkötelezett a minőség iránt, itt az idő, hogy termékével pályázzon a KMÉ-védjegyre! Nézze meg a lekvárokra és gyümölcsdzsemekre vonatkozó Speciális Tanúsítási Követelményeket (STK) a KMÉ hivatalos weboldalán, és adja be pályázatát még ma!
Legyen az Ön terméke is a kiválóság jelképe!
Iratkozzon fel vállalkozói hírlevelünkre,
hogy élen járhasson a minőségi élelmiszerek piacán.
Maradjunk kapcsolatban!