Legutóbbi cikkeink Tejtermékek Termékkörök Vásárlói hírek

Növekvő érdeklődés a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy iránt: friss kutatási eredmények

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy évről évre fontosabb szerepet játszik a magyar élelmiszerpiacon. A legfrissebb, 2024-es kutatás alapján elmondható, hogy a védjegy ismertsége és hitelessége folyamatosan nő a fogyasztók körében. A kutatási eredmények rávilágítanak a védjegy jelentőségére, a fogyasztói hozzáállás változásaira és a hitelesség fenntartásának kihívásaira.

Az elmúlt három év adatai szerint a KMÉ védjegy ismertsége folyamatosan emelkedik. Míg 2022-ben a megkérdezettek 46%-a hallott a védjegyről, 2023-ra ez az arány 49%-ra nőtt, és 2024-ben már a válaszadók 54%-a ismerte fel a védjegy nevét. Ez a közel 10%-os növekedés jól mutatja, hogy a KMÉ egyre nagyobb figyelmet kap a piacon, ami elsősorban a védjegy mögött álló minőségi garanciáknak, és az ehhez kapcsolódó sikeres kommunikációnak köszönhető.

Az ismertség növekedése szorosan összefügg a hitelesség megítélésével is. 2022-ben még csak a válaszadók 34%-a tartotta hitelesnek a védjegyet, ez az arány 2023-ra 42%-ra nőtt, míg 2024-ben már 45%-ra emelkedett. Ez azt mutatja, hogy a KMÉ mögött álló szakmai garanciák – például a Nébih megbízható háttérintézményként való szereplése – egyre növekvő bizalmat kelt a fogyasztók körében.

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye a tudatos vásárlói magatartás növekedése. 2023-hoz képest 2024-re közel duplájára nőtt a KMÉ védjegyes terméket tudatosan keresők köre. Ez egy pozitív jel arra vonatkozóan, hogy a fogyasztók jobban odafigyelnek a minőségi termékek vásárlására, és nagyobb értéket tulajdonítanak a KMÉ védjegynek.

A kutatás egyik fontos kérdése, hogy a lakosság mennyire hajlandó megfizetni a magasabb minőség magasabb költségét. A 2024-es adatok szerint a megkérdezettek 11,5%-a hajlandó többet fizetni egy KMÉ védjegyes termékért, szemben a 2023-as 10,9%-kal és a 2022-es 11%-kal. Bár a növekedés lassú, de mindenképpen azt mutatja, hogy a fogyasztók hajlandók anyagilag is támogatni a magasabb minőséget képviselő termékeket.

A fenti adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a KMÉ védjegy ismertsége, hitelessége, valamint a fogyasztói magatartás pozitív irányba változik. A tudatos vásárlás és a magasabb árra vonatkozó fizetési hajlandóság növekedése egyértelműen jelzi, hogy a minőségi élelmiszerek iránti kereslet egyre nagyobb. A KMÉ védjegy pedig egyre meghatározóbb szerepet játszik a magyar élelmiszerpiacon.

 

BÖNGÉSSZ a VÉDJEGYES TERMÉKKERESŐNKBEN!

CSATLAKOZZ FACEBOOK ÉS INSTAGRAM-KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ, ÉS VÁLJ TUDATOSABB VÁSÁRLÓVÁ!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek