Édesipari termékek Legutóbbi cikkeink Szakmai hírek Szaloncukor Termékkörök

Már szaloncukorral is lehet pályázni KMÉ-védjegyre!

Bár még messze a karácsony, mi már most elkezdtük a felkészülést! Izgatottan jelentjük be, hogy a szaloncukor kategóriában is megnyílt a lehetőség a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy megszerzésére. A védjegy a fogyasztói piacon biztosítékot nyújt arra, hogy az adott termék kiváló minőségi követelményeknek felel meg, előállítása pedig a legmagasabb szintű szabályozásoknak megfelelően történt.

A KMÉ-védjegy elnyerésére olyan karácsonyi ünnepkörhöz kötött, szaloncukor elnevezésű hagyományos termék termékkel lehet pályázni, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába, vagy fóliába/fémgőzölt fóliába – pillangós zárással – szemenként csomagolva kerül értékesítésre. Előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak, továbbá a késztermék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásán túl megfelel számos további minőségi követelménynek.

A késztermék külsejét tekintve nem lehet nyomott, törött, deformált, átnedvesedett burkolatú, küllemhibás.

Íze a felhasznált összetevőkre, ízesítőanyagokra jellemző, idegen íztől és illattól mentes.

Étcsokoládé vagy tej- illetve fehér csokoládé bevonat esetén a felülete fényes, és kóstoláskor a temperált csokoládéra jellemző roppanó állagú.

A töltelék krémje homogén, egynemű és krémes állagú, és ha ropogós összetevőt tartalmaz, akkor az nem lehet szívós, átpuhult.

A KMÉ-védjegyre pályázó szaloncukor előállításához felhasznált alapanyagoknak is meg kell felelni bizonyos kiválósági szempontoknak.

A csokoládébevonathoz például kizárólag a MÉ 1-3-2000/36 előírásainak megfelelő étcsokoládé, tejcsokoládé vagy fehér csokoládé használható. Kakaótartalmú és egyéb bevonómassza nem megengedett.

A termék korpuszához pálmaolaj használata csak abban az esetben lehetséges, ha az RSPO tanúsítvánnyal rendelkezik.

Hidrogénezett növényi zsírok alkalmazása szintén tilos.

A KMÉ-védjegyre pályázó ízesített és színezett termék esetében kizárólag színező élelmiszerek, természetes ízesítő összetevők, valamint a 1334/2008/EK rendelet előírásai szerinti  természetes aromaanyagok és aromakészítmények használata megengedett,

Aszalt vagy szárított gyümölcsök, diófélék, mandula, és mogyorófélék felhasználása esetén biztosítani kell az aflatoxin és Ochratoxin vizsgálatok eredményeinek meglétét a gyártás során.

Marcipán korpusz esetén kizárólag egyszeres marcipán használható, zselés szaloncukor korpusza kizárólag gyümölcszselé lehet, míg gumicukor korpusz esetén a gumicukorka az MÉ szerinti előírásoknak kell, hogy megfeleljen.

A pályázati időszak megnyílt, és folyamatosan várjuk a szaloncukor kategóriában induló pályázatokat. Amennyiben további kérdései lennének, vagy szeretne pályázni, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Kívánunk sok sikert a pályázathoz, és reméljük, hogy a KMÉ-védjeggyel rendelkező szaloncukraik hamarosan a karácsonyi asztalokra kerülnek!

A részletes speciális tanúsítási követelmények és pályázati feltételek a KMÉ honlapján találhatók.

A pályázatokat a Védjegyiroda folyamatosan várja és munkatársai bármilyen kérdés esetén szívesen állnak rendelkezésre a vedjegy@elbc.hu és a +36 30/306 4238 elérhetőségeken.

 

Iratkozzon fel vállalkozói hírlevelünkre ,

hogy élen járhasson a minőségi élelmiszerek piacán.

 

Maradjunk kapcsolatba!

LinkedIn 

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek