Szabályzatok, követelmények
Védjegyszabályzatok
Tanúsítási szabályzat
Speciális tanúsítási követelmények
Minden pályázható termékkörre elkészítettük az ún. Speciális tanúsítási követelményeket, vagy más néven termékleírásokat. Ezek azt a célt szolgálják, hogy minden pályázott termék előállítója, forgalmazója nyilatkozzon arról, hogy terméke mitől kiválóbb, mint a piacon lévő egyéb társa.
Követelmények termékkategóriánkét:
Tej, tejtermékek
- – Nyers tej
- – Fogyasztói tej
- – Joghurt
- – Kefir
- – Tejföl
- – Túró
- – Vaj
- – Tejszín
- – Trappista sajt
- – Mascarpone sajt
- – Mozzarella sajt
Friss húsok
- – Friss sertéshús
- – Házityúk friss húsa
- – Friss pulykahús
- – Liba friss húsa
- – Kacsa friss húsa
- – Friss marhahús
Húskészítmények
Tojás
Pékáru
Száraztészta
Tojástermék
A terméknek három szempontot figyelembe véve kell többet nyújtania, mint a jogszabályi előírás. Ha szempontonként minimum egy pontnak meg tud felelni a termék és előállítója, már jó eséllyel pályázhat a KMÉ-re!
Terméktulajdonság
A termék valamely tulajdonságában legyen kiválóbb.
Az előállítás folyamata, technológiája
Az előállítás folyamatában tegyen olyan vállalást a pályázó, amellyel például
– a gyártási folyamata ellenőrzöttebb, vagy
– az állattartásra kiemelt figyelmet fordítanak, vagy
– az alapanyagra helyeznek nagyobb hangsúlyt az egyébként előírtnál, vagy
– valamilyen fogyasztóbarát csomagolást használnak.
Fenntarthatóság, környezetbarát alkalmazások használata
Jelölje, hogy milyen környezetvédelmi szempontokat teljesít.
Lássunk egy példát!
Ha a tejfölöm 25%-os zsírtartalmú, és vállalom, hogy kiemelten magas higiéniai követelményeket támasztok a termékem előállítási folyamata során, valamint az előállító üzemem megújuló energiaforrásból nyeri energiájának egy részét, akkor ezzel a 3 kritériummal objektíven igazolható, hogy a vásárlóhoz kerülő termékem kiválóbb, mint a piacon lévő többi tejföl.
Fontos, hogy a pályázók megnevezhetnek egyéb, a felsorolásban nem jelölt szempontot is, ha megfelelően alátámasztva igazolják a kiválóságot.