GYIK

A KMÉ egy olyan értékteremtő minőségrendszer, amely a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálat egyéb termékeitől. Egy olyan védjegyrendszer, amely a vásárlóknak is hiteles információt és valódi garanciát nyújt a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekről, és amelyből az élelmiszeripar szereplői is profitálhatnak.

A KMÉ-védjegyrendszer egy komplex minőségrendszer. Magában foglalja az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-minőség és a -csomagolás vizsgálatát egyaránt.


A KMÉ-védjegyrendszernek két kategóriája van, a KMÉ- és KMÉ arany fokozatú védjegyek.


A KMÉ-védjegyrendszernek két kategóriája van: KMÉ- és KMÉ arany fokozatú védjegy. A KMÉ-védjegy pályázati lehetősége termékcsoportonként bővülve válik elérhetővé. Folyamatosan pályázható azokban a termékkörökben, amelyekre a Védjegyjogosult meghatározta a kiválóság kritériumait, az ún. Speciális tanúsítási követelményeket. A benyújtásnak tehát nincsen határideje.

Az arany fokozat használatára csak azzal a termékkel lehet pályázni, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált Termékmustrán a legjobb termékek között szerepelt.


A Termékmustra egy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált komplex vizsgálatsorozat, az adott termékkörben megvásárolható termékek versenye. A Termékmustra eredményétől függően, kiváló szereplés esetén, a termék számára megnyílik a lehetőség az arany fokozat igénylésére.
A Termékmustrára bekerülni az ún. polcfelmérés révén (nagyobb gyártók, tömegtermékek), vagy jelentkezéssel (kisebb gyártók, lokálisan értékesített termékek) lehet, a Nébih hivatalos weboldalán keresztül.
Azért, hogy a Nébih szakemberei megtalálják a hazai kínálat legjobbjait, egy komplex vizsgálati rendszerben hasonlítják össze a termékeket a Termékmustra során. A Nébih laboratóriumaiban megmérik a termékek biztonsági és minőségi paramétereit, valamint széles körű zsűri részvételével történő, „összekóstolás” történik. A kóstoláson – ami akár százfős meghívott részvételével zajló rendezvényt is jelenthet – számos szakmai szervezet képviselői, dietetikusok, gasztronómiai szakértők, egyetemi kutatók, gyártók és forgalmazók is részt vesznek. Ezenfelül pedig természetesen, fontos vásárlói szempontok is előtérbe kerülnek.
Termékmustrákra várhatóan félévente kerül sor.


A védjegyes termékek köre folyamatosan bővül. A védjegyet elnyert termékek köréről a   tájékozódhatnak.


A KMÉ-védjegyes termékekkel büszkélkedő vállalatokról szintén a védjegyes termékeket bemutató menüpontunkban  tájékozódhatnak.


A KMÉ-weblapnak két része van. Ez, a pályázók igényeire szabott felület. A vásárlói felületet erre a hivatkozásra  kattintva érheti el. Emellett a KMÉ-védjegyrendszer megtalálható a Facebook -, az Instagram -, a és a YouTube -felületeken egyaránt.


A Védjegyjogosult, vagy más szavakkal a védjegy tulajdonosa az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. (ÉLBC Kft.).


A pályázatok elbírálását az élelmiszeripar jeles képviselőiből, szakértőkből álló bírálóbizottság végzi, állandó és meghívott tagok részvételével. A meghívott tagok a bírálandó termékkörtől függően az élelmiszeripar szakterületeiként változnak.


Igen, a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy már megszűnt. Helyét megújult formában a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer vette át.


A KMÉ-védjegyrendszerhez valamennyi belföldi és EU tagországbeli élelmiszer-termelő, -előállító, -feldolgozó és -forgalmazó csatlakozhat, aki

  • a 178/2002/EK-rendelet 2. cikk szerinti élelmiszert állít elő és/vagy forgalmaz, és rendelkezik
  • az Éltv. szerinti FELIR-azonosítóval, a végzett tevékenységére vonatkozóan.

Pályázhat

  • mezőgazdasági termelő,
  • kistermelő,
  • élelmiszerelőállítást, -feldolgozást végző kis-, közepes- és nagyvállalkozás,
  • élelmiszer-kereskedelmi vállalkozás, saját márkás termékkel.

A pályázat benyújtásának részletei a Pályázati információk  menüpontban olvashatóak.


Mindenekelőtt a felterjesztett terméknek meg kell felelnie a pályázati követelményeknek. A pályázónak többek között meg kell határoznia, mitől kiválóbb a terméke, mint a piacon található többi termék, vagy arany fokozat esetén a Termékmustra élmezőnyében, a legjobbak között kell végeznie.

Amennyiben a termék megfelel a pályázati követelményeknek, akkor a szabályzatokban előírt dokumentációkat kell benyújtani a kme.hu-ról elérhető, elektronikus szakrendszeren keresztül kitölthető pályázati lapot, és a speciális tanúsítási követelmények formanyomtatványt, valamint csatolni az ezekhez kapcsolódó mellékleteket. KMÉ-védjegy pályázata esetén termékmintát is be kell küldeni. Amennyiben minden rendben van, egy helyszíni audit következik, majd valamennyi információ birtokában a bírálóbizottság javaslatot tesz arról, hogy a pályázó megkaphatja-e a jogot a védjegyhasználatra.

A pályázat benyújtásának részletei, az eljárás és az elektronikus szakrendszer elérhetősége és felhasználói útmutatója a Pályázati információk  olvashatóak.


A rendszer külföldi előállítású termékek számára is nyitott, amennyiben a felelős vállalkozó rendelkezik FELIR-azonosítóval, és a 178/2002/EK-rendelet  2. cikk szerinti élelmiszert állít elő.


KMÉ-védjegyre már számos termékkategóriában lehet pályázni, amelyről további információt a pályázati információk, pályázható termékkörök menüpontban szerezhet. A felsorolt termékcsoportokon kívül eső termékek esetében a Védjegyiroda a megadott elérhetőségén  fogadja a jelzéseket, igényeket, melyeket figyelembe véve folytatjuk az újabb termékkörök megnyitását a KMÉ-re.


A KMÉ-védjegy esetében nincs határidő a pályázat benyújtására, azokat a pályázati felületen keresztül  a Védjegyiroda folyamatosan fogadja.

A KMÉ arany fokozatú védjegy csak azt követően igényelhető, hogy az adott termékkörben sor került Termékmustrára, azon a termék kiváló helyezést ért el, és a márkatulajdonost a Védjegyjogosult értesítette erről a lehetőségről.


A KMÉ-védjegyhasználati jog termékre vonatkozik, de természetesen a terméken túl a pályázónak, illetve a terméket előállító létesítménynek is meg kell felelnie az előírt követelményeknek.


Az Arculati Kódex a Formanyomtatványok oldalmenüben érhető el.


Kiválósági kritériumok azok az előírások, amelyeket a KMÉ-védjegyeket viselő termékek teljesítenek.

Ezek az ún. speciális tanúsítási követelmények, vagy más néven termékleírások, amelyeket az egyes termékkörökre dolgoztunk ki. Azt a célt szolgálják, hogy minden pályázott termék előállítója, forgalmazója nyilatkozni tudjon arról, hogy terméke mitől kiválóbb, mint a piacon lévő többi társa.

Egy kötelező, illetve választható elemek kombinációjából álló listáról van szó, amelyben a kiváló alapanyagok felhasználásán, a termék minőségi tulajdonságain, a termékelőállítás ellenőrzöttebb folyamatán, vagy korszerűbb feldolgozási módszereken és a fenntarthatóságon van a hangsúly. Ezekből tevődik össze a védjegyet elnyert termékek márkatulajdonosainak vállalása, amely biztosítja, hogy ezek az élelmiszerek kiemelkedjenek az átlagos minőségű árucikkek sorából.

A kiválósági kritériumok a Pályázati információk  oldalmenüjében érhetők el.


A pályázathoz kapcsolódik a helyszíni audit díja, amely belföldön, kiszállásonként egyszeri, 80.000 Ft + áfa költséget jelent.

A védjegyhasználat az első évben ingyenes.

A védjegyhasználat díja a második évtől termékenként, évente az alábbiak szerint alakul:

  • KMÉ: 120.000 Ft + áfa
  • KMÉ arany fokozat: 180.000 Ft + áfa.

A védjegyhasználónak érdemes számolnia még a gyakorított önellenőrzések és laborvizsgálatok plusz költségeivel is, valamint, ha a tervezett és eseti utóellenőrzések során megállapításra kerül, hogy a védjegyet elnyert termék nem felel meg a védjegyhasználati előírásoknak, akkor az utóellenőrzés díja a használót terheli (80.000 Ft + áfa). Egyéb esetben az utóellenőrzés költségeit a védjegyhasználati díj tartalmazza.


A KMÉ-védjegyek a védjegyhasználati szerződés megkötésétől számított 3 évig használhatók, a védjegyszabályzatban foglalt feltételeknek megfelelően. A 3 év leteltével, megújító pályázat benyújtását követően van mód a védjegy további használatára.


A védjegyhasználati szerződésben rögzített használati időt követően megújítható a szerződés egy újabb pályázat benyújtásával.

Egy pályázat visszautasítása esetén a visszautasítás okainak javítását, elhárítását követően ismételten beadható a pályázat.


A pályázó a Védjegyjogosult döntése ellen, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül a Védjegyjogosult nevére címzett, de a Védjegyirodához benyújtott fellebbezéssel élhet.


KMÉ-védjegy esetében van lehetőség a védjegy „továbbvitelére”, amennyiben az „új” termék és üzem is megfelel a követelményeknek.

Az arany fokozat esetében egy esetleges üzemváltással az előállító elveszíti a jogot az arany fokozatú védjegy használatára. Az arany fokozat viselésére ugyanis akkor jogosult egy termék, ha a Nébih által koordinált Termékmustrán kiválóan szerepelt, azaz a Termékmustra idején, a piacon található többi terméknél jobbnak ítélték meg. Így, amíg nem kerül sor újabb Termékmustrára abban a termékkörben, addig nem tudja igazolni előnyét.


A KMÉ-védjegyes termékek fotói folyamatosan frissülnek mind a vásárlói oldalon található védjegyes termékkereső oldalán. Amennyiben a pályázati/igénylési folyamat pozitív eredménnyel lezajlott, azt követően kerülhet sor a főoldali megjelenésre.


A Kapcsolat  menüpontban megtalálja a Védjegyiroda elérhetőségeit.


Ebben az esetben lépjen kapcsolatba a Védjegyiroda munkatársaival, akik készségesen fogadják megkeresését a Kapcsolat menüpontban  megtalálható elérhetőségek egyikén.


A Kapcsolat  menüpontban megtalálja a Termékmustrával kapcsolatos elérhetőségeket.


Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek