KMÉ

GYIK

Általános kérdések

A KMÉ egy olyan értékteremtő minőségrendszer, amely a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálat egyéb termékeitől. Egy olyan védjegyrendszer, amely a vásárlóknak is hiteles információt és valódi garanciát nyújt a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekről, és amelyből az élelmiszeripar szereplői is profitálhatnak.

A KMÉ védjegyrendszer egy komplex rendszer. Magában foglalja az élelmiszerbiztonságot, a -minőséget, a csomagolás vizsgálatát.

A KMÉ védjegyrendszernek két kategóriája van, az Alap és az Arany Fokozat.

A legfőbb különbség, hogy az Arany Fokozat védjegy használatára csak azzal a termékkel lehet pályázni, amelyik a Nébih által koordinált Termékmustrán a legjobb termékek között szerepelt. Termékmustrákra várhatóan félévente kerül sor.

Az Alap Fokozat védjegy termékcsoportonként bővülve válik elérhetővé, elsőként 2020  januárjától a tej és tejtermékek esetében.

A KMÉ Alap védjeggyel elismert élelmiszereket az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű emblémáról ismerhetik fel a vásárlók.

A KMÉ Arany Fokozatot kiérdemlő élelmiszerek a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben játszó emblémát viselhetnek.

A minőség szubjektív kérdés, azonban úgy gondoljuk, hogy e téren is utat lehet mutatni a vásárlóknak. A KMÉ védjegyek hatékonyan segíthetik a magyar vásárlók tájékoztatását: garantálják a magasabb minőséget, egyúttal hozzájárulnak az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez.

A Tejföl Termékmustra legjobb termékeit 2019. szeptember végén mutattuk be az OMÉK-on. Jelenleg is folynak az egyeztetések a vállalkozásokkal a csomagolásokról. Egyes termékeken akár már az ünnepek előtt is megjelenhetnek a védjegyek. Ha mégsem, az új esztendő első heteiben bizonyosan elfoglalják helyüket a polcokon.

A védjegyjogosult az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. (ÉLBC Kft.).

A pályázatok elbírálását az élelmiszeripar jeles képviselőiből, szakértőkből álló Bíráló Bizottság végzi. A Bíráló Bizottság öt állandó tagból, valamint két meghívott tagból áll. A meghívott tagok a bírálandó termékkörtől függően, élelmiszeripar szakterületenként változó tagok lesznek.

Igen, a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy már megszűnt. Helyét és szerepét megújult formában a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer veszi át.

Természetesen nem. Azonban Magyarországon ma több mint 40 bejegyzett élelmiszer tanúsító védjegy érhető el. Ez a hatalmas rendszer átláthatatlan a vásárlók többsége számára. Szükség van egy olyan védjegyre, amely garantálja a kiváló minőséget egy élelmiszer esetében. Ezt a célt szolgálja a KMÉ védjegyrendszer, amely mögött a Nébih egyedülálló laboratóriumi hálózata, és hazai területen páratlan ellenőrzési tapasztalata áll.

Szakmai kérdések

A KMÉ védjegyrendszerhez valamennyi belföldi és EU tagországbeli élelmiszer-termelő, előállító, feldolgozó és forgalmazó csatlakozhat, aki

  • a 178/2002/EK rendelet 2. cikk szerinti élelmiszert állít elő, és rendelkezik
  • az Éltv. szerinti FELIR azonosítóval a végzett tevékenységére vonatkozóan.

Pályázhat

  • mezőgazdasági termelő,
  • kistermelő,
  • élelmiszer előállítást, feldolgozást végző kis-, közepes- és nagyvállalkozás,
  • élelmiszer kereskedelmi vállalkozás saját márkás termékkel.

A pályázat benyújtásának részletei, az eljárás és csatolandó dokumentumok a Pályázóknak menüpontban olvashatóak.

Mindenekelőtt a felterjesztett terméknek meg kell felelnie a pályázati követelményeknek, a pályázónak többek között meg kell határoznia, mitől kiválóbb a terméke, mint a piacon található többi termék, vagy Arany Fokozat esetén a Termékmustra mezőnyében a legjobbak között kell végeznie.

Amennyiben a termék megfelel a pályázati követelményeknek, akkor a szabályzatban előírt dokumentációkat kell benyújtani, köztük pályázati lapot, termékleírást. Amennyiben minden rendben van, egy helyszíni audit következik, majd valamennyi információ birtokában a Bíráló Bizottság javaslatot tesz arról, hogy a pályázó jogosult-e a védjegyhasználatra.

A pályázat benyújtásának részletei, az eljárás és csatolandó dokumentumok a Pályázóknak menüpontban olvashatóak.

A rendszer külföldi előállítású termékek számára is nyitott, amennyiben a felelős vállalkozó rendelkezik FELIR azonosítóval, és a 178/2002/EK rendelet 2. cikk szerinti élelmiszert állít elő.

KMÉ Alap védjegyre 2020 januárjától hat termékkategóriában lehet pályázni (tejföl, fogyasztói tej, vaj, joghurt, kefir, túró). Az ezen hat termékcsoporton kívül eső termékek esetében a Védjegyiroda (vedjegy kukac elbc.hu e-mail címen) várja a jelzéseket, igényeket, melyeket figyelembe véve folytatjuk az újabb termékkörök megnyitását a KMÉ Alap Fokozat védjegyre.

A KMÉ védjegyhasználati jog termékre vonatkozik, de természetesen a terméken túl a pályázónak, illetve a terméket előállító létesítménynek is meg kell felelnie az előírt követelményeknek.

A védjegyszabályzat a Pályázóknak menüpontban érhető el.

A védjegyhasználat az első évben ingyenes.

A pályázathoz kapcsolódik a helyszíni audit díja, amely belföldön, kiszállásonként egyszeri, 80.000 Ft + Áfa költséget jelent.

A védjegyhasználat díja a második évtől, évente az alábbiak szerint alakul:

  • Alap Fokozat: 120.000 Ft + ÁFA
  • Arany Fokozat: 180.000 Ft + ÁFA.

A védjegyhasználót terhelik még a gyakorított önellenőrzések és laborvizsgálatok plusz költségei, valamint amennyiben nem felel meg a védjegyhasználati feltételeknek, előírásoknak és ennek következtében kell utóellenőrzést tartani az üzemében, ennek a díja is (80.000 Ft + Áfa).

A KMÉ védjegyek a védjegyhasználati szerződés megkötésétől számított 3 évig használhatóak a védjegyszabályzatban foglalt feltételeknek megfelelően. A 3 év leteltével az Alap Fokozatú védjegy megújítható.

A védjegyhasználati szerződésben rögzített használati időt követően megújítható a szerződés egy újabb pályázat benyújtásával.

Egy pályázat visszautasítása esetén a visszautasítás okainak javítását, elhárítását követően ismételten beadhatóvá válik a pályázat.

Amennyiben a pályázatot elutasítja a Bíráló Bizottság, arról a pályázó részletes indoklást kap a Védjegyirodától. A döntés elleni fellebbezésre a Bíráló Bizottságnál, majd a független Fellebbviteli Testületen keresztül van lehetőség.

Alap Fokozat esetében van lehetőség a védjegy „továbbvitelére”, amennyiben az „új” termék és üzem is megfelel a követelményeknek. Az Arany Fokozat esetében egy esetleges üzemváltással az előállító elveszíti a jogot az Arany Fokozat védjegy használatára.

Az Arany Fokozat védjegy viselésére ugyanis akkor jogosult egy termék, ha a Nébih által koordinált termékmustrán kiválóan szerepelt, azaz a Termékmustra idején a piacon található többi terméknél jobbnak ítélték meg. Így, amíg nem kerül sor újabb termékmustrára abban a termékkörben, addig nem tudja igazolni előnyét.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatvédelmi nyilatkozat